Hervormde Gemeente Pernis
fotos
 
Start > Gemeente > Predikanten > Ds. C.E. Lavooij > W.O. 1 terugblik "Historisch besef"

W.O. 1 terugblik "Historisch besef"

Op 10 en 11 oktober heeft een bont gezelschap uit Pernis en (verre) omstreken een bezoek gebracht aan Ieper en de (slag)velden aan de Somme waar in de Eerste Wereldoorlog vreselijke veldslagen hebben plaatsgevonden.

Tijdens dit bezoek werden we geconfronteerd met grote groepen Engelse scholieren in de leeftijd van 13 tot 14 jaar. In veel gevallen bezochten ze dezelfde plaatsen waar vele namen van vermiste veelal jonge soldaten alsnog herinnerd en herdacht worden. Zoals de Menenpoort in Ieper in België of het Beaumont-Hamel Newfoundland Memorial in Noord Frankrijk.

Geconfronteerd met de geschiedenis en kennis ervan achteraf, zijn de gebeurtenissen die verteld worden in de diverse musea ronduit onbegrijpelijk. Militaire bevelhebbers die keer op keer dezelfde fouten maken. Soldaten die als kanonnenvoer over de top gejaagd worden. Het feit dat als een aanval niet het gewenste resultaat opleverde de gewone soldaten veroordeeld werden alleen om als afschrikwekkend voorbeeld te dienen voor de overige troepen teneinde de discipline te handhaven.

Uiteindelijk blijft het resultaat beperkt tot de vele "Military Cemeteries" die we op onze reis door Belgie en Noord Frankrijk zijn tegen gekomen. Ook de Eerste Wereldoorlog was een oorlog die gevoerd is om alle oorlogen te beëindigen. Het was goed om te zien dat jonge mensen (die ons natuurllijk ook weleens in de weg liepen bij de diverse bezienswaardigheden) een stuk historisch besef wordt bij gebracht om te leren van fouten uit het verleden.

Het was een indrukwekkende reis waar ds Lavooij en zijn broer hen die daar interesse in hebben nog veel meer over kunnen vertellen.

Een reisgenoot.

Op de foto pagina staan nog meer foto's.