Welkom

U bezoekt de website van de Hervormde Gemeente van Pernis. De Hervormde Gemeente van Pernis bestaat al sinds 1580! Wij hopen dat u hier iets te weten kunt komen over wat geloven en kerk-zijn anno 2017 in de praktijk inhoudt.

Onder het kopje Gemeente kunt u meer lezen over wie wij zijn en waar we voor staan.

Organist Arie den Ouden

41 jaar begeleiden van zang tijdens de eredienst

Begin 2019 heb ik aan het college van kerkrentmeesters en de kerkenraad aangegeven eind van dat jaar te stoppen met het begeleiden van de gemeentezang tijdens kerkdiensten. Ben 6 jaar op les geweest bij dhr. A. den Arend, in het begin op het harmonium en dat was stevig trappen op de twee trappers want anders kwam er geen geluid uit. Later was er een elektronisch orgel, een Philicordia. Daar mocht ik op spelen als ik m’n schoenen maar uittrok. En ik heb tot nu toe, altijd op m’n sokken gespeeld, maar dat was ook mede omdat ik een grote schoenmaat had en geen 2 pedalen gelijk kon indrukken. In 1970, tijdens het C70 evenement in Rotterdam, nog 3 minuten op het grote doelenorgel gespeeld. Daar kon je je voor inschrijven. Af en toe speelde ik op het Hervormde kerkorgel tijdens de kerktelefoonuitzendingen die toen verzorgd werden door dhr. J. (Jaap) Vermeer en mijn vader, dhr. J.C. (Jan) den Ouden. Met jeugddiensten in de kerk kon ik ook af en toe spelen tijdens m’n jeugdouderlingschap en zo het orgelspelen een beetje bijgehouden.

Ik denk dat het 43 jaar geleden is dat dhr. Monfrooij, de toenmalig koster, op m’n schouders tikte en zei dat organist dhr. D. Verhagen niet lekker werd tijdens de dienst (ik was toen jeugdouderling en zat voor in de kerk).. Ik moest, toen de koster mij een seintje gaf, wel opeens aan de bak zonder voorbereiding, maar ging goed met veel zweet in handen en op voorhoofd en toen nog een volle kerk.

Omdat beide organisten, dhr. D. Berghout en dhr. D. Verhagen, het toch wel fijn vonden een back-up te hebben, werd door dhr. A. van der Steen, voorzitter van de kerkvoogdij, aan mij gevraagd per 1-1-1979 aan te treden als hulporganist voor 1 x per maand om te beginnen. Onderstaande tekst stond in het begeleidend schrijven en staat er nog steeds in de jaarlijkse contracten.

De werkzaamheden van de organist zijn:

1.   Begeleiding van de zang der gemeente bij elke openbare godsdienstoefening

waarbij hij voorziet in stijlvolle voor- en naspelen.

2.   Ter voorbereiding van de dienst zal hij 10 minuten voor de aanvang van de

dienst aanwezig te zijn en geven door toepasselijk orgelspel verhoging aan

de wijding, evenzo na de dienst.

3.   Het bespelen van het orgel bij huwelijksbevestiging en rouwdienst, welke op

weekdagen worden gehouden.

Eerste Kerstdag was het dan zover, m’n laatste maal om u te begeleiden en dat gaf toch wel een vreemd, maar ook een tevreden gevoel.

Op verzoek van het college van kerkrentmeesters zal ik wel het organistenrooster blijven maken en als het zo uitkomt, mag ik een keer invallen. Naast Wim Ketting, Aad Stortenbeker en Cor de Haan zult u ook Bernard Hoving regelmatig horen of een gastorganist zoals begin februari. Bedankt alle vier voor de samenwerking.

Na afloop van de dienst op 26 januari kreeg ik, na een mooie speech van Leen Meijboom, een oorkonde van de “Vereniging van Kerkrentmeesterlijk Beheer” overhandigd, alsmede een mooi “Draaginsigne in Goud met Briljant”. Heel veel dank daarvoor.

Heb het alle jaren met veel plezier gedaan!

Arie den Ouden

Ikazia film

Vorig jaar is er een boeiende documentaire uitgezonden over kerst in het Ikazia Ziekenhuis. U kunt deze (nogmaals) bekijken via:

Ouderensoos

Hierbij de foto's van de societeit voor ouderen met de leidsters. De maaltijd werd gehouden op 4 december in de koffiehoek van de kerk. Waar Arie den Ouden vooraf op het orgel nog wat sinterklaas liedjes speelde. De aanwezige hebben genoten van de maaltijd, waarna er nog spelletjes werden gedaan.

Tien Woorden

Ds. M.D. van der Giessen sprak deze Tien Woorden tijdens de morgendienst.

U kunt de volledige presentatie hieronder downloaden.

Tien Woorden

Kerkdiensten: