Welkom

U bezoekt de website van de Hervormde Gemeente van Pernis. De Hervormde Gemeente van Pernis bestaat al sinds 1580! Wij hopen dat u hier iets te weten kunt komen over wat geloven en kerk-zijn anno 2017 in de praktijk inhoudt.

Onder het kopje Gemeente kunt u meer lezen over wie wij zijn en waar we voor staan.

Organist Arie den Ouden

41 jaar begeleiden van zang tijdens de eredienst

Begin 2019 heb ik aangegeven eind van dat jaar te stoppen met het begeleiden van de gemeentezang tijdens kerkdiensten. Eerste kerstdag was het dan zover en dat gaf toch wel een vreemd maar tevreden gevoel. Ik denk dat het 43 jaar geleden is dat dhr. Monfrooij, de toenmalig koster, op m’n schouders tikte en zei dat organist dhr. D. Verhagen niet lekker werd tijdens de dienst (ik was toen jeugdouderling en zat voorin de kerk). Had af en toe op het orgel gespeeld voor een jeugddienst en tijdens de kerktelefoonuitzendingen die verzorgd werden door dhr. J. Vermeer en mijn vader, dhr. J.C. den Ouden. Moest toen na de preek wel opeens aan de bak zonder voorbereiding, maar ging goed met veel zweet in handen en op voorhoofd en toen nog een volle kerk.

Omdat beide organisten, dhr. D. Berghout en dhr. D. Verhagen, het toch wel fijn vonden een back-up te hebben, werd door dhr. A. van der Steen, voorzitter van de kerkvoogdij, aan mij gevraagd per 1-1-1979 aan te treden als hulporganist voor 1 x per maand om te beginnen. Onderstaande tekst stond in het begeleidend schrijven en staat er nog steeds in.

De werkzaamheden van de organist zijn :

1. Begeleiding van de zang der gemeente bij elke openbare godsdienstoefening waarbij hij voorziet in stijlvolle voor- en naspelen.

2. Ter voorbereiding van de dienst zal hij 10 minuten voor de aanvang van de dienst aanwezig te zijn en geven door toepasselijk orgelspel verhoging aan de wijding, evenzo na de dienst.

3. Het bespelen van het orgel bij huwelijksbevestiging en rouwdienst, welke op weekdagen worden gehouden.

Heb het alle jaren met veel plezier gedaan!

Arie den Ouden

Ikazia film

Vorig jaar is er een boeiende documentaire uitgezonden over kerst in het Ikazia Ziekenhuis. U kunt deze (nogmaals) bekijken via:

Ouderensoos

Hierbij de foto's van de societeit voor ouderen met de leidsters. De maaltijd werd gehouden op 4 december in de koffiehoek van de kerk. Waar Arie den Ouden vooraf op het orgel nog wat sinterklaas liedjes speelde. De aanwezige hebben genoten van de maaltijd, waarna er nog spelletjes werden gedaan.

Tien Woorden

Ds. M.D. van der Giessen sprak deze Tien Woorden tijdens de morgendienst.

U kunt de volledige presentatie hieronder downloaden.

Tien Woorden

Kerkdiensten: