Start > Roemenië reis > Roemenië reis 2012 > Woensdag 18 januari 2012

Roemenie reis 2012 Woensdag 18 Januari 2012

Roemenie-reis 2012 woensdag 18 januari.

Deze morgen zijn we naar Parau gegaan, een dorp, een km. of vijf van de hoofdweg. Daar waren een viertal gezinnen verzameld in een huiskamer, waarin de houtkachel net was aangestoken. We hielden er een korte Bijbelstudie over Ps.113, dat goed kon worden vertaald door Marcel Ratoiu.

Daarna namen we tijd voor gebed en toen konden de mensen kleding en schoeisel uitkiezen, plus een voedselpakket meenemen. Opvallend was dat er een man was die we 2 jaar geleden ook zagen en die zich herinnerde dat hij iets uitgezocht had dat door een hele oude mevrouw uit Pernis gemaakt ( Mevr.van Dijk-Hoogwerf ). Ook droeg hij nu nog een spijkerjasje dat hij toen had uitgezocht. Dit soort opmerkingen bepalen ons erbij hoe belangrijk dit voor de mensen daar is!

Na deze ontmoeting gingen we terug naar Fagaras, aten wat en namen vervolgens afscheid van Marcel die moest gaan werken. Hij had ons overgedragen aan Julian, een man die weliswaar minder goed Engels sprak, maar zeer begeesterd is. Hij nam ons mee naar twee families 30 km. verderop. Bij het ene gezin, een man en een zoon, kocht Bas massaal bezems in die hij vorig jaar, tot verbazing van Ineke had daar laten liggen, zodat bij terugkomst in de Smallandstraat 44 de voorjaarsschoonmaak van start kan gaan. Nadien gingen we naar een stadje dat dichtbij de Zuidelijke Karpaten ligt en waar we een prachtig uitzicht op de bergen hadden in de avondzon. Hier ontmoeten we een gezin zonder ouders, de vader was verongelukt en de moeder was met de noorderzon verdwenen, maar waarin de oudste 2 dochters de zorg om de 8 kleintjes op zich hadden genomen. Dit was een zeer muzikale familie waar we een aantal liederen hebben beluisterd, begeleid door de harmonica van één van de zoons. Deze nog jonge mensen maakten een zeer blijmoedige indruk op ons en waren door de situatie hecht met elkaar verbonden. Met hen hebben we Fillippenzen 4: 4-7 gelezen en besproken, waarin het over de blijdschap in de Here gaat, die ons in staat stelt boven de omstandigheden te staan, waarin we terecht kunnen komen. Of anders gezegd, die ons in de omstandigheden niet erdoor laat opslokken, zodat we erin ten onder gaan.

In de avond bezochten we een gezin met 2 kinderen in Fagaras die op de benedenverdieping van een blok woonden, waar zij met z’n vieren 1 kamer moesten delen en waar de keuken ook diende als douche. Ergens op die benedenverdieping bevond zich ook het toilet, dat ze met twee andere gezinnen moesten delen. Gasverwarming was er niet, alleen een elektrisch kacheltje ( 180 euro p.m. ) gaf hen enige warmte. De vrouw werkte, de man was werkloos, omdat hij, 40 jaar oud, rugproblemen had. We hebben het met enige schroom toch allemaal gefotografeerd. Ook bij deze mensen zijn kleding en een voedselpakket achtergelaten.

Het laatste wat we vanavond doen, is een bezoek brengen aan een zigeunerwijk, maar dat doen we niet met de bus, maar met de auto van Julian omdat het te gevaarlijk is in een auto met een Hollandse nummerplaat een dergelijke wijk in te rijden. In deze wijk woont ook een gezin dat gesponsord wordt! Het was vandaag prachtig weer, ook al vriest het flink, maar door het ontbreken van de wind heb je daar niet zoveel hinder van. We zijn op ons gastadres goed verzorgd, hebben er Italiaanse pasta gegeten en ’s middags vlees met aardappelpuree. En altijd koffie toe, zoals de Hollanders dat graag hebben. 

Met vriendelijke groet,

 

Ds. Lavooij