Start > Roemenië reis > Roemenië reis 2012

Roemenië reis 2012

Op maandag 16 januari om 06.00 uur zal de bus vertrekken vanaf de pastorie aan de Ring 21 om de lange reis van Pernis naar Suceava en terug af te gaan leggen.Aan onze digitale 'medereizigers'


Het is bijna weer zover, de Roemenië-reis 2012 staat voor de deur!


Op maandag 16 jan. hopen we in de vroege morgen met een volgeladen bus van West- naar Zuidoost-Europa te trekken.


Eerst door de Euro-landen, die in de crisis verkeren, dan door Hongarije, waar de democratie op de tocht staat en tenslotte door Roemenië, waar een veelvoud van eerder genoemde problemen al jaren spelen.


Als jullie op Google-Earth kijken, zien jullie welke plaatsen we zullen aandoen: om te beginnen het klooster van Melk in Oostenrijk, waar de oecumene tussen R.K. monniken en een protestantse dominee al jaren floreert; vervolgens strijken we neer bij Br.Marcel Ratoiu in Fagaras, waar we een dag mee op stap gaan; daarna bezoeken we Br.Scurtu in Codlea, waar we mee naar de 'zigeuners' gaan en tenslotte hopen we vrijdagavond in Suceava te zijn, waar we een aantal dagen blijven bij de welbekende familie Hanuseac. Op dinsdag 24 jan. keren we weer terug, overnachten dan in Boedapest bij collega Thuroczy en hopen dan woensdagavond in Pernis te zijn na zo'n 5000 km. te hebben afgelegd.


We hopen jullie dagelijks met foto's en verhalen op de hoogte te houden, zodat iedere avond wanneer jullie vermoeid van de dag nog even achter je PC gaan zitten je bij ons op verhaal kunt komen en de gedachten even kunt verzetten, voordat jullie slapen gaan. ( het kan ook zijn dat je nadien geen oog meer dicht doet...!) .

 
De chauffeurs zijn bekend: Ds.Kees Lavooij die dit jaar voor de 20ste keer achter het stuur kruipt en de 100.000 hoopt vol te maken en Bas Koert, die deze reis voor de 2e keer maakt ( in 2010 ging hij ook mee ).


Waar ik al 20 jaar als dominee mee ga, gaat Bas nu als ouderling mee, terwijl hij 2 jaar eerder als diaken de reis maakte.


Hoe de douane op deze metamorfose zal reageren, is nog maar de vraag, Bas 1 is doorgelaten, zal Bas 2 er ook doorkomen... maar jullie zullen zeker merken dat er nu door hem totaal andere accenten zullen worden gelegd...Niet langer op de dingen, de spullen, de goederen, kortom de diakonale gaven, maar nu valt licht op de mensen, de pastorale verhoudingen, hun kerkelijke betrokkenheid e.d.

 
Voor mij heeft dat alleen maar voordelen: ontbrak het eerst nooit aan een lekker ditje of datje onderweg ( uit de grote tas van Ineke ), nu zullen ook vragen naar het innerlijk welbevinden aan de orde komen ( gaat het nog dominee, bent u niet moe, zal ik nog even sturen zodat u lezen kunt, etc.).


De bus is ook dit jaar weer verstrekt door Dhr.Leen van den Oever, die vanaf de 5e verdieping van het Atlantic-gebouw bij de Beneluxtunnel de hele Nieuwe Waterweg nauwkeurig in de gaten houdt om zijn olie-tankers daar veilig doorheen te kunnen loodsen.


Hem bedanken we voor zijn hartelijke bereidwilligheid aan dit project en daarnaast natuurlijk de vele grotere en kleinere gevers die deze reis telkens weer mogelijk maken.

 
We hopen dat jullie dagelijks met ons wel en wee zullen meeleven !

 
ouderling/ex-diaken Bas Koert
dominee Kees Lavooij