Start > Roemenië reis > Roemenië reis 2011

Roemenië reis 2011

Op maandag 10 januari om 6.00 uur zal de bus vertrekken vanaf de pastorie aan de Ring 21 om de lange reis van Pernis naar Suceava en terug af te gaan leggen.

Chauffeurs: Dhr. A. Rozendaal (voortaan Arie) en Ds. C.E. Lavooij (blijft dominee Lavooij, leuker kunnen we het voor u niet maken). Niet zelden staan ons enkele verrassingen te wachten bij vertrek: Mevr. Anneke Jacobs met de krant, Dhr. Marien Roobol met een foto-toestel, de gezinnen van de chauffeurs en enkele andere belangstellenden.

Bij mijn vertrek wordt allang niet meer geweend (mogelijk wel als ik thuis zou blijven), bij de aantredende nieuwe chauffeur soms nog wel een beetje. De route die we gaan volgen behoeft niet volgens een tom-tom te worden afgelegd, evenmin hoeven kaarten te worden geraadpleegd, want die route is (althans voor mij) even eenvoudig als uw dagelijkse gang naar de supermarkt.
Via Venlo zullen we ons (kleine en overvolle) landje verlaten, Duitsland binnenrijden en via Koblenz, Frankfurt, Würzburg, Nurnberg, Regensburg en Passau Oostenrijk ingaan en daar via Linz naar Melk doorpezen, alwaar wij in een eenvoudig optrekje overnachten.

De volgende dag verlaten we via Wenen en Burgenland ook Oostenrijk weer en rijden we Hongarije in om via Boedapest naar Szeged te gaan om daar de grens met Roemenië te passeren en via Arad, Sibiu en Fagaras Codlea te bereiken, waar onze eerste contactpersoon woont. Grotendeels kunnen er snelwegen worden gevolgd en ik ben benieuwd hoever ze in Roemenië gevorderd zullen zijn met de aanleg van de vierbaansweg naar Boekarest.
Er komt een tijd dat Pernis-Boekarest één autobaan is en ik geloof vast dat de jaarlijkse tocht met hulpgoederen aan deze aanleg een extra impuls gegeven heeft.

Na ons bezoek met Br. Scurtu aan de Romadorpen in de omgeving van Codlea gaan we donderdag over Brasov en Bacau naar Suceava in de Bukovina, waar ons eindpunt ligt en de familie Hanuseac ons opwacht. Tegen die tijd is Arie aardig theologisch geschoold en spreekt hij redelijk Roemeens. Met Hanuseac zullen we vervolgens twee dagen rondtrekken en allerlei families bezoeken. Op zondag rusten we, gaan we naar de kerk en ontmoeten we vele Pinkstervrienden van de fam. Hanuseac.

De maandag daarop keren we terug en nemen dan een noordelijker route door het land en wel over Cluj-Napoca en Oradea om diezelfde dag nog in de buurt van Boedapest te overnachten bij vriend en collega Ds. Istvan Thuroczy.
De dinsdag hopen we in één keer van Boedapest naar Pernis te rijden, dat zonder calamiteiten zo'n 14 uur in beslag neemt. Dus 3.30 uit de veren, 4.00 uur weg en om 18.00 thuis ! Daar wacht een heerlijke boerenkool met worst. Tegen die tijd -zo hopen we-, zijn ze ook hier wel weer blij met m'n terugkeer.
Van de voorbereidingen en de reis zelf houden we u uiteraard op de hoogte, textueel en visueel! Overigens alles wat hier gezegd, staat onder het voorbehoud van Jacobus!

PS. Troost en bemoedigingskaarten - en die zijn hard nodig - kunt u naar Arie zenden, alvorens hij zich 8 dagen opsluit in de bus met een eerwaarde...
       Adres: Vrijlandtstr.34
                  Pernis